Keuken van Noord-Cyprus

Noord-Cyprus heeft de perfecte plekken om een heerlijke maaltijd te nuttigen of om met vrienden af te spreken voor een kopje koffie. Er is een rijke selectie van restaurants hier, variërend van de zogenaamde “soep huizen”, waar u de lokale Cypriotische keuken kunt proeven.

Probeer chique restaurants met voortreffelijke Franse, Italiaanse, Mexicaanse, Chinese en Indiase gerechten, evenals Turkse maaltijden tegen redelijke prijzen. De meeste van de beste restaurants, cafes en bars bevinden zich in en rond Kyrenia.

De lokale keuken is zeer voedzaam en bestaat alleen uit natuurlijke producten. Er wordt aangenomen dat Cypriotische maaltijden gezond zijn en ze bevatten plantaardige vetten en worden meestal gekookt op olijfolie. De belangrijkste ingrediënten zijn lam, kip, vis, groenten, fruit, yoghurt, kaas en natuurlijk verschillende kruiden: oregano, tijm, kaneel, peper, komijn, peterselie en knoflook. Specerijen en kruiden zijn er in overvloed, maar gebruikt ze verstandig, zodat ze alleen de natuurlijke smaak van een product of de maaltijd in zijn geheel intensiveert.

Groenten en fruit zijn altijd vers, de meeste van hen zijn het hele jaar door geplukt uit de lokale dorpen. Cyprus is beroemd om zijn sinaasappelen, mandarijnen en grapefruits, aardbei, appels, peren, watermeloenen, meloenen, druiven en vijgen.

De meest bekende traditionele maaltijd van Cyprus is ‘meze’, een afkorting voor “mezedes” (Grieks) of “mezeler” (Turks). Het is een soort van een visitekaartje van elk restaurant, die geeft je het beste idee van wat Cypriotische keuken is. Elke chef-kok bepaalt zelf wat er moet worden opgenomen in de meze, maar het is zeker de eerste maaltijd die u zou moeten proberen bij aankomst in Cyprus.

Bron: turkishcyprus.com/tourist-guide-restaurants.html